Welkom bij Koninklijke Dekker

Dark Red Meranti

Houtsoort Dark Red Meranti

Logo_PEFC

Logo_PEFC

KVT

Ondersoort:

  • Botanische naam: Shorea spp.
  • Groeigebied: Maleisië en Indonesië, het voor Nederland belangrijkste groeigebied is Maleisië
 Kwaliteit  Select and Better
 Kernkleur  Donkerrood tot lichtrood.
 Spintkleur  Grijs/groen +/- 50 mm breed brede randen. Spint is niet toegestaan  voor geveltimmerwerk.
 Volumieke massa  In de timmerindustrie kent men de eis dat Meranti minimaal 450 kg/m3 moet wegen. Het gewicht van Meranti varieert van300 tot860 kg/m3.
 Draad  Meestal vrij recht van draad
 Scheurvorming  Door een geforceerd droogproces kunnen er inwendige scheuren ontstaan. ”Collaps” is herkenbaar aan de uiterlijke vervorming van gezaagd hout.
 Vervorming  Goed gedroogd meranti heeft weinig neiging tot vervorming. de volumieke massa is van invloed op de mate van vervorming. Zware donkerrode Meranti zal meer vervormen dan lichte Meranti. Voor sommige toepassingen is het raadzaam om eerst naar de volumieke massa te kijken; bv bij onderdelen waar grote sponningen in gefreesd moeten worden, zoals draaivalramen, tuimelramen en sluitstijlen van hefschuifdeuren.
 Kwasten  Grote vaste kwasten kunnen voorkomen. In de productie zal beoordeeld moeten worden of het onderdeel toepasbaar is. Rond kwasten is veel draadverloop,waardoor vervorming kan optreden
 Inhoudstoffen  Gommen en harsen. Deze zijn over het algemeen niet irriterend, maar tijdens het schaven en frezen ontstaat er veel stof. Een goede afzuiging is daarom noodzakelijk.
 Schimmels of insecten  Er kunnen veel kleine wormgaatjes voorkomen. Deze zgn. pinholes zijn voor transparante afwerking beperkt toegestaan. De pinholes hebben geen effect op de sterkte van het hout. Grote wormgaten komen af en toe voor. Deze dienen uitgekort te worden.
 Duurzaamheidsklasse  3-4 matig tot weinig duurzaam, geveltimmerwerk KVT’95 klasse A
 Lijmen  Goed
 Bewerkbaarheid  Te bewerken met HS of hardmetalen gereedschappen. Zeer goed te zagen,schaven, profileren,boren en schuren. Een ideale houtsoort voor traditionele en moderne houtbewerkingsmachines
 KVT  Staat in SKH 99-05 publicatie. KOMO geveltimmerwerk mogelijk in massief, gevingerlast en gevingerlast/gelamineerd
 Verduurzamen  nee
 Verfsystemen   watergedragen verfsystemen, transparant en dekkend
 Hardheid  Jankahardheid van 4150 tot 2650N
 Dekker assortiment  Ruw, gevingerlast, gevingerlast/gelamineerd, geschaafd, geprofileerd, als gereed product zoals glaslat, plint.
 Algemene toepassingen  Geveltimmerwerk, trappen, plinten, lijsten en schroten. Voor speciale toepassingen dient gelet te worden op de juiste meranti-soort