Welkom bij Koninklijke Dekker

Jatoba

Jatoba is mogelijk de mooiste (tropische) hardhout soort voor gevelbekleding

Het heeft een mooie roodbruine kleurvariatie met donkere strepen, waardoor het ook zeer gewild is voor vloeren. FSC® gecertificeerd Jatoba komt uit onze eigen bosconcessie in Bolivia, waardoor aanvoer, droging en kwaliteit perfect onder controle zijn.

Jatoba valt onder duurzaamheidsklasse 1 zonder enige vorm van verduurzaming of modificatie. Het is dus ook toe te passen zonder behandeling, echter dient dan rekening te worden gehouden met de (roodkleurige) inhoudsstoffen die kunnen afgeven op alles wat zich onder de gevel bevindt. Ons advies is een (semi) transparante afwerking met sealen van het kopse hout.

Jatoba komt het best tot zijn recht in open gevelbekleding, hoewel het ook in iedere dichte gevelbekleding profilering door ons geschaafd kan worden. Zowel voor renovatie als nieuwbouw met isolatie eisen is ons WoodIsolution systeem met Kingspan Kooltherm isolatie panelen en ankers die de gevelbekleding en achter­constructie los houden van de isolatie de absolute top oplossing. Maar natuurlijk kan het ook in combinatie met iedere andere vorm van isolatie hoewel dan wel (zwarte) folie toegepast dient te worden.

De bevestiging kan zowel met (bolkop) nagels als schroeven (voorboren) bij voorkeur op een eveneens harde (hard) houten achterconstructie. Voor de esthetiek zijn er ook vele uitstekende blinde systemen toe te passen, hoewel de prijs hoger is en de montage meer tijd zal vergen. Door de hoge volumieke massa is Jatoba ook relatief brandwerend. De brandwerendheid is echter afhankelijk van de gekozen toepassing (de dikte van de profielen en de opening tussen de delen bij de open gevelbekleding).