Welkom bij Koninklijke Dekker

Overspannen markt

De markt voor grondstoffen, waaronder hout, is volledig overspannen. Doordat er al een jaar op slechts halve kracht geproduceerd wordt, maar de hele wereld juist enorm aan het klussen is geslagen, is de balans zoek.

En natuurlijk zal er ook opportunisme bij zitten, net zoals het geval is bij de containervracht tarieven. Maar het feit blijft dat er gewoon veel te weinig hout (en ook helaas nog steeds containerruimte) beschikbaar is.

Onze eigen FSC zagerijen en fabriek in Zuid Amerika hebben door een strenge lockdown maanden stil gelegen en nu nog steeds ligt de absentie rond de 20%. Terwijl we daar normaal gesproken 50 container (40’) vrachten per maand produceren, halen we momenteel de 25 zelfs niet.

In de Verenigde Staten is het tekort nog groter en wordt de hulp van president Biden ingeroepen. Ceder is vrijwel niet meer te krijgen en zagerijen in Europa zagen liever Vuren voor de VS dan Douglas voor ons tuinhout.

Om ervoor te zorgen dat de bouw niet vertraagt, zal er tijdig besteld moeten worden en zullen we open moeten staan voor alternatieven (in andere houtsoorten of houtcomposiet).
Overspannen
#houtnatuurlijkvannu

Over Martijn Borgsteede