Welkom bij Koninklijke Dekker

Vraag naar de herkomst!

Zo langzamerhand zou iedereen er van mogen uitgaan dat alle invoer van hout legaal is en grotendeels duurzaam. En voor naaldhout, gematigd loofhout en plaatmateriaal is dit ook het geval. Echter met de verkiezing van president Bolsonaro in Brazilië en de welig tierende corruptie in West Afrika is dit voor tropisch hardhout helaas nog steeds niet 100% het geval.

Steeds vaker worden dubieuze partijen zonder de benodigde documenten voor EUTR inklaring aangeboden via de haven van Antwerpen. Vooral tropisch hardhout voor de GWW- en tuinbranche, maar regelmatig ook partijen kozijnhout. De verantwoordelijkheid voor de EUTR check ligt bij de importeur, maar controles door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en rapporten van Greenpeace hebben aangetoond dat enkele bedrijven de EUTR controle minder serieus nemen.

Stop niet met het kopen en verwerken van tropisch hardhout, want dat maakt het probleem juist groter. Maar vraag je leverancier wel naar de herkomst en vraag bij voorkeur om FSC, PEFC of Keurhout gecertificeerd duurzaam hardhout.

Vaak een kleine moeite, maar het kan illegale ontbossing en zelfs zware criminaliteit in de landen van herkomst hopelijk voorkomen.

(Column gepubliceerd in de Houtkrant 1/2/2020)

Over Martijn Borgsteede