Welkom bij Koninklijke Dekker

KOMO / Non KOMO

Voor binnenkozijnen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van gevingerlast/gelamineerd Dark Red Meranti. In de handel Non KOMO genoemd.

Voor gevelelementen is KOMO keur vereist, wat betekent dat het hout op gewicht en kwaliteit beoordeeld wordt en dat verlijming volgens KOMO eisen plaats vindt. Voor binnenwerk wordt dit niet geeist. Meestal betekent dit dat er lichtere Meranti gebruikt wordt of dat er iets meer kleine defecten als spintrandjes, pinholes of tigerstripes in het hout zitten.

Maar in non KOMO zit veel meer kwaliteit en prijsverschil dan in KOMO Meranti. De KOMO producenten gebruiken dezelfde verlijming voor Non KOMO. Er zijn echter ook veel producenten die alleen Non KOMO produceren omdat ze geen KOMO certificaat hebben. Meestal is het hout dan beter, maar moet de verlijming in het aflaad gebied goed gekeurd worden door onze ‘graders’.

Een goede reden om op kwaliteit te kopen en niet uitsluitend de prijs doorslaggevend te laten zijn.

Over Martijn Borgsteede