Welkom bij Koninklijke Dekker

Duurzaamheid is uit, toekomstgericht bouwen is in!

Het modewoord duurzaamheid is een beetje uitgemolken. Er is teveel gebruik en misbruik van gemaakt. Interessant dus om het citaat “Fuck duurzaamheid” te lezen in het interview van Heijmans met architect Hans Erdmann (Derde leven voor hangar | Heijmans N.V.).

Busstation Schiphol Noord

Dit geweldige project van architectenbureau Claessens Erdmann, Schiphol Real Estate en Heijmans was in 2015 terecht winnaar van de ARC15 Innovatie Award. De basis is een hergebruikte vliegtuighangar uit de Tweede Wereldoorlog. De vliegtuighangar werd begin jaren ’40 gebouwd in Groot-Brittannië en is in 1958 aangekocht door de gemeente Rotterdam. Het busstation heeft binnen en buiten LED verlichting. Het dak kan daarbij in verschillende kleurensamenstellingen geprogrammeerd worden. Zonnepanelen op het dak leveren de energie voor de verlichting. En hoewel het project meer energie opwekt dan verbruikt, heeft Hans Erdmann het niet over duurzaamheid maar over toekomstgericht denken. “Als je apart over duurzaamheid denkt, dan raakt het gefragmenteerd en is het geen onderdeel van het geheel meer”.

FSC hardhouten banken

Natuurlijk zijn wij blij dat wij als Koninklijke Dekker een kleine rol hebben mogen spelen in dit project. Uit onze eigen FSC gecertificeerde bosconcessies in Bolivia en houtverwerkende industrie in Vianen leveren wij de duurzame tropisch hardhouten delen waarmee Jan Kuipers uit Nunspeet de banken maakt voor de stations in Nederland. Toch is ook onze rol gebaseerd op toekomstgericht denken en niet beperkt tot duurzaamheid of louter FSC certificering van duurzaam bosbeheer.

Wij beheren de keten van bos tot (eind)toepassing. Niet omdat het meer winst oplevert. Duurzaam bosbeheer is veel duurder dan legale kap volgens de minimum eisen van de EUTR. Nee, wij doen dit om in de toekomst niet afhankelijk te zijn van bossen die er tegen die tijd mogelijk niet meer zijn. En om de herkomst te kunnen garanderen én te kunnen laten zien.

Zonne-energie

Ook het grootste zonne-energie project (9,3MWp) van Nederland, dat wij de komende 12 maanden realiseren op 155,000m2 dakoppervlak van (een groot deel) van onze bedrijfspanden komt niet voort uit duurzaamheid. En is ook niet gebaseerd op de subsidies op de energie die wij terug leveren aan het net.

Wij willen gewoon niet afhankelijk zijn van fossiele energie voor onze toekomst!

Duurzaamheid is misschien passé. 

Maar toekomstgericht denken heeft de eeuwigheid!

(Foto: Heijmans)

Over Martijn Borgsteede