Welkom bij Koninklijke Dekker

Eerste cradle to cradle stadhuis ter wereld in Venlo

Cradle to cradle

Cradle to cradle is een duurzaamheidsconcept dat gebaseerd is op het hergebruik van grondstoffen, zodat producten 100% recyclebaar zijn en afval als grondstof dient.

Het stadskantoor in Venlo is volgens die principes vormgegeven en gebouwd, zodat er nu een gebouw staat dat een comfortabele en gezonde werkomgeving combineert met duurzame innovatie. Een tastbaar bewijs dat een duurzame wereld werkelijkheid wordt.

Op welke wijze is dit resultaat behaald?

Het gebouw zuivert de lucht van de weg en spoorlijn naast het gebouw door gebruik te maken van een grote groene gevel.

De parkeergarage wordt gebruikt om de lucht in het gebouw vóór te verwarmen (in de winter) of te koelen (in de zomer).

De kas met Accoya spanten, boven op het gebouw, zuivert de lucht en levert warmte voor het hele gebouw.

Regenwater wordt opgevangen, gebruikt en door een plantenfilter gezuiverd voor het de Maas in stroomt. Om dit plantenfilter ligt een terras van Accoya delen.

Daglicht wordt zo diep mogelijk het gebouw in gehaald, waardoor het gebruik van kunstlicht vermindert.

De inrichting is onafhankelijk van de constructie van het gebouw. Dat resulteert in een lange levensduur.

Materialen, zoals Accoya, zijn na de levensduur van het gebouw opnieuw te gebruiken.

Grootte en vorm van de vides zijn afgestemd op een zo natuurlijk mogelijke luchtstroom, waardoor minder gebruik hoeft te worden gemaakt van mechanische ventilatie.

Welke bijdrage hebben wij als toeleverancier kunnen leveren?

Vanaf de eerste calculatiefase in 2012 tot en met de oplevering in juni 2016, zijn wij actief betrokken geweest bij het project. Onze rol als leverancier en producent, komt daarbij heel goed tot uiting.

Waar we in het ene geval onbewerkt Accoya geleverd hebben om kozijnen van te produceren, hebben we bij andere onderdelen meegewerkt aan optimalisatie van details en afmetingen om zo door efficiënter gebruik van Accoya, nog beter te voldoen aan de duurzaamheidseisen. Op basis van slimme combinaties van afmetingen, herzagen van ruw hout en minimale aanpassingen van details, is er minder materiaal gebruikt en in de basis veel minder afval geproduceerd. Vanuit onze productiemogelijkheden kunnen wij projecten dus niet alleen voorzien van duurzaam hout maar ook al heel vroeg in het proces echt duurzaam laten zijn.

Voor de aannemer was deze combinatie van rollen een belangrijke reden om deze grote opdracht aan Koninklijke Dekker te verstrekken.

Ontwerp en gebruik

De opdracht voor het nieuwe stadhuis vormde een unieke uitdaging voor alle partijen door de strenge duurzaamheidseisen van de gemeente Venlo, die als eerste gemeente in de wereld een volledig Cradle-to-Cradle gebouw wilde bouwen en gebruiken. Dit resulteerde in een uniek ontwerpproces en een bijzonder gebouw dat een comfortabele werkomgeving met duurzame innovaties combineert.

Het nieuwe stadhuis huisvest verschillende gemeentelijke diensten, die eerder overal in de stad verspreid waren, in een open en toegankelijk gebouw. De lay-out van het gebouw is efficiënt en omvat kantoren, een plein, een openbare hal met tentoonstellingsruimtes, vergaderzalen en een ondergrondse parkeergarage. De openbare hal op de begane grond biedt uitzicht op de Maas en de uiterwaarden. De werkplekken bevinden zich in de toren.

Feiten en cijfers

13.500 m2 vloeroppervlakte nieuwbouw stadskantoor

circa 630 werkplekken (flexfactor 75%)

3 laags publieke parkeergarage met circa 400 parkeerplaatsen

11 verdiepingen

2.026 m2 groene gevel

 

Over Martijn Borgsteede